+46 (0) 10-48 25 100 info@haggblomab.se
Cliffton

Cliffton

Häggblom - Referenser - Cliffton
Verkstadschef Anders Niemi (i mitten) får skolning.

 

Förtroendet är det viktigaste

Vintern i svenska Lappland är tuff för materialet. Då det dessutom är fråga om gruvförhållanden är det inte lätt heller under sommaren. Det vet Håkan Sturk och Anders Niemi som är anställda hos Cliffton. Deras uppgift är att hålla hjulen rullande dag och natt, oavsett om det regnar eller är solsken.

Gruvindustrin i Sverige har långa anor. Byn Svappavaara (Vaskivuori på meänkieli) i Kiruna kommun föddes på 1600-talet uttryckligen tack vare gruvverksamheten. Livet i byn har inte minskat under århundradenas gång, utan Svappavaara är fortfarande en av de viktigaste platserna för den svenska gruvjätten LKAB. 

För närvarande fungerar i Svappavaara LKAB:s anrikningsverk, som producerar järnpellets som används som råvara inom stålindustrin. I området finns ett fungerande dagbrott och två till är under beredning.  

– Gruvverksamhet är som bekant mycket känsligt för konjunkturer och exempelvis i vintras sjönk världsmarknadspriset på järnmalm mycket lågt. Men framtiden ser riktigt bra ut. Arbete finns säkert också i fortsättningen, säger arbetschef Håkan Sturk vid Cliffton som ansvarar för lastning och transport av råvaran från gruvan och anrikningsverket.

Det finns verkligen gott om arbete, för Cliffton har i Svappavaara på LKAB:s arbetsplats cirka 80 egna arbetstagare, 70 lastbilar och lastare. Dessutom sysselsätter underleverantörer ungefär en motsvarande mängd människor och arbetsmaskiner. 

– Det här är mycket stora och intressanta projekt, som kräver en hel del resurser, materiel och personal, säger Sturk.

Cliffton betonar att vid köp av materiel prioriteras kvaliteten i första hand, priset kommer först på andra eller tredje plats. 

 – Vi måste kunna lita på vår maskinpark, eftersom den ska vara i arbete dygnet runt och under alla årstider. Om hjulen slutar rulla blir det mycket dyrt, för både oss och kunderna, säger underhållschef Anders Niemi.

Utöver de krävande gruvförhållandena utgör också det nordliga klimatet en utmaning för maskinparken. Niemi har arbetat sex år i Svappavaara och anser att förra vintern var relativt normal. Endast under några dagar stod maskinparken på grund av köld. 

Både Sturk och Niemi härstammar från platser som ligger nära den finska gränsen och de talar utöver svenska också flytande Torneådalens meänkieli. I Lappland spelar personliga relationer och förtroende en ännu större roll än längre söderut. 

– På samma sätt som vi måste kunna lita på maskinerna, måste vi också kunna lita på människor. Du kan endast en enda gång förlora ditt förtroende hos en man i Lappland, säger Sturk. 

Niemi berättar att han uppskattar högt ett smidigt samarbete med säljare. 

– I Lappland säger vi som det är, här kommer vi inte med undanflykter och bortförklaringar. Ett ömsesidigt förstående är mycket viktigt, säger han.

Cliffton har i Svappavaara flera skopor som Häggblom planerat och tillverkat samt slitdelar till bandvagnsdelar. Samabetet har pågått i cirka tre år och Sturk och Niemi anser att allt har gått bra. 

– Vi har varit mycket nöjda med både det materiel och de tjänster som vi fått. Också flera av våra underleverantörer har köpt en skopa av Häggblom, säger Sturk.