+358 (0) 207 658 200 info@haggblom.fi
Verkkokauppa
Cliffton

Cliffton

Häggblom - referenssi - Cliffton
Korjaamopäällikkö Anders Niemi (keskellä) käyttökoulutuksessa.

Luottamus on tärkeintä

Ruotsin Lapin talvessa kalusto on kovilla. Kun päälle lisätään kaivosolosuhteet, kesäkään ei juuri tuo helpotusta. Sen tietävät Clifftonin Håkan Sturk ja Anders Niemi. Heidän tehtävänään on pitää pyörät pyörimässä yötä päivää, satoi tai paistoi.

Kaivosteollisuudella on Ruotsissa pitkät perinteet. Svappavaaran (meänkielellä Vaskivuori) kylä Kiirunan kunnassa syntyi 1600-luvulla nimenomaan kaivostoiminnan ansiosta. Kylän raitti ei ole hiljentynyt vuosisatojen kuluessa, vaan Svappavaaran alue on edelleen yksi ruotsalaisen kaivosjätin LKAB:n tärkeimmistä kohteista.

Tällä hetkellä Svappavaarassa toimii LKAB:n malminrikastamo, jossa tuotetaan terästeollisuuden raaka-aineena käyttämiä rautapellettejä. Alueella on tällä hetkellä yksi toiminnassa oleva sekä kaksi valmisteilla olevaa avolouhosta.

– Kaivostoiminta on tunnetusti erittäin herkkää suhdanteille, ja esimerkiksi tämän talven aikana rautamalmin maailmamarkkinahinta kävi todella alhaalla. Mutta tulevaisuus näyttää oikein hyvältä. Töitä riittää varmasti jatkossakin, kaivosten ja rikastamon raaka-aineiden lastaamisesta ja kuljetuksista vastaavan Clifftonin työpäällikkö Håkan Sturk sanoo tyytyväisenä.

Töitä todellakin riittää, sillä Clifftonilla on Svappavaarassa LKAB:n työmailla noin 80 omaa työntekijää, 70 kuorma-autoa ja kuormaajaa. Lisäksi alihankkijat työllistävät suunnilleen saman verran ihmisiä ja työkoneita.

– Nämä ovat valtavan isoja ja mielenkiintoisia projekteja, jotka vaativat paljon resursseja, kalustoa ja henkilöstöä, Sturk sanoo.

Cliffton painottaa kaluston hankinnoissa ensisijaisesti laatua, hinta tulee vasta toisella tai kolmannella sijalla.

– Kalustoon täytyy voida luottaa, sillä sen pitää olla liikkeellä vuorokauden ympäri kaikkina vuodenaikoina. Pyörien pysähtyminen on erittäin kallista, niin meille kuin asiakkaallekin, huoltopäällikkö Anders Niemi kertoo.

Raastavien kaivosolosuhteiden lisäksi pohjoisen sää asettaa kalustolle omat haasteensa. Viime talvi oli kuusi vuotta Svappavaarassa työskennelleen Niemen mukaan varsin tavanomainen, ja pakkasen takia vain muutamina päivinä ei ajettu ollenkaan.

Sekä Sturk että Niemi ovat kotoisin Suomen rajan tuntumasta ja molemmat puhuvat ruotsin lisäksi sujuvaa Torniojokilaakson meänkieltä. Lapissa henkilökohtaiset suhteet ja luottamus ovat vieläkin tärkeämpiä kuin etelämpänä.

– Samalla tavalla kuin koneisiin, ihmiseen täytyy voida luottaa. Lapin miehen luottamuksen voi menettää vain yhden kerran, Håkan Sturk sanoo.

Myös Niemi kertoo arvostavansa korkealle yhteistyön sujuvuutta myyjäosapuolen kanssa.

– Lapissa asiat sanotaan niin kuin ne on, ilman kiertelyä ja kaartelua. Molemminpuolinen ymmärrys on tosi tärkeää, hän sanoo.

Cliffton on hankkinut Svappavaaraan useita Häggblomin suunnittelemia ja valmistamia kauhoja sekä telaston kulutusosia. Yhteistyö on jatkunut kolmisen vuotta, ja Sturkin ja Niemen mukaan kaikki on sujunut hyvin.

– Olemme olleet erittäin tyytyväisiä niin kalustoon kuin palveluun, jota olemme saaneet. Useampi alihankkijoistammekin on ostanut kauhan Häggblomilta, Sturk sanoo.