+358 (0) 207 658 200 info@haggblom.fi
Oppilaitosyhteistyö ensiarvoisen tärkeää

Oppilaitosyhteistyö ensiarvoisen tärkeää

22.09.2021

Alallamme on krooninen pula osaajista ja kilpailu työntekijöistä onkin yritysten välillä kovaa. Häggblomin pitääkin sen vuoksi pystyä erottautumaan ja luomaan samalla myönteistä työnantajamielikuvaa.

Teemme tiivistä yhteistyötä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan perustutkintokoulutuksen sekä Centria ammattikorkeakoulun insinöörikoulutuksen kanssa, mikä on meille todella merkittävä asia. Koska Häggblomilla on koko ajan tarvetta muun muassa hitsareille ja insinööreille, on meille tärkeää olla mukana kuvioissa jo koulutusvaiheessa. Tarjoammekin mielellämme alan opiskelijoille kesätyö- ja työharjoittelupaikkoja – ja sitä kautta myös työpaikkoja.

 

Opettaja työpaikalla

lehtori Jarkko Kröger ohjaa opiskelijoita telalappujen hitsaamisessa

Kuvassa lehtori Jarkko Kröger ohjaa opiskelijoita telalappujen hitsaamisessa (Kuva: Keskipohjanmaa/Clas-Olav Slotte).

Kpedun eli Keski-Pohjanmaan ammattiopiston kone- ja tuotantotekniikan lehtorina toimiva Jarkko Kröger on kouluttanut levyseppähitsaajia nuorten puolella vuodesta 2011.

– Häggblom on suhtautunut meihin todella myönteisesti muun muassa ottamalla vastaan kesätyöntekijöitä ja työssäoppijoita. Yhteistyö on aina ollut kaikin puolin toimivaa ja rikasta.

Viime vuonna “Opettaja työpaikalla”- strategiarahahankkeessa Kröger oli Häggblomilla työnjohtajan statuksella 6–10 opiskelijan kanssa täyden vuoden ajan.

– Teimme opiskelijoiden kanssa tuotantopuolen töitä ja lopputulokset päätyivät valmiisiin tuotteisiin. Levyseppähitsaajatöiden lisäksi pyöritimme opiskelijavoimin Häggblomin pienempää hitsausrobottisolua.

Samaan aikaan Kpedun työssäoppijoita ja ammattiosaamisen näyttöä tekeviä nuoria työskenteli koneistuksen puolella Häggblomin Robert Kiviniemen johdolla, jolle Kröger haluaakin lähettää vielä erityiskiitoksen.

– Häggblomin työilmapiiri oli todella hyvä, koimme olevamme tervetulleita ja meihin suhtauduttiin muutenkin erittäin positiivisesti, Kröger muistelee tyytyväisenä.

Hän arvostaa myös Häggblomin joustavuutta; kun välillä tuotannossa oli tarjolla vähemmän töitä, voitiin opiskelijoille pitää teoriatunteja yrityksen tiloissa.

– Vuosi oli erittäin opettavainen nuorille. Ja itsellenikin, vaikka olen ollut jo 32 vuotta alalla. Erään opiskelijan palautteeseen kiteytyy hyvin vuoden anti: ”Täällä työpaikalla oppii viikossa saman, mitä vuoden aikana koulussa.”

 

Häggblom yrityksenä

– Arvostan Häggblomia yrityksenä todella paljon; se on perinteikäs, vakavarainen, pitkäaikainen työllistäjä, työnantajana hyvämaineinen, palkkatasoltaan kilpailukykyinen ja aktiivisesti osaajia joukkoonsa hakeva.

Kröger kehuu myös Häggblomin monipuolisuutta. Vakituisessa työsuhteessa voi halutessaan vaihtaa yrityksen sisällä toisiin tehtäviin, kuten vaikkapa koneistukseen, kokoonpanoon tai telahuoltoon. Mahdollista on myös siirtyä yrityksen eri toimipisteeseen – tai vaikkapa komennustöihin kaivoksille.


Kaikki voittavat

– Ammattiosaamisen näytöt pitää pääsääntöisesti tehdä aidossa yritysympäristössä. Meille onkin ensiarvoisen tärkeitä Häggblomin kaltaiset yrityskumppanit, joihin opiskelijat pääsevät työssäoppimisjaksoille ja joissa he voivat tehdä myös näytöt. Vuodesta 2017 meillä on ollut osaamiskeskeinen opetussuunnitelma, joka ei ole aikasidonnainen – eli nuoret voivat edetä opiskeluissaan omaan tahtiinsa. Kun nuoret voivat olla pidemmän jakson Häggblomilla ja tehdä useamman näytön, etenevät heidän opiskelunsa vauhdilla ja he valmistuvat nopeammin, Kröger kertoo.

Hänen mukaansa tästä tehokkaasta ”läpivirtauksesta” hyötyy myös oppilaitos. Sen saama julkinen rahoitus perustuu pitkälti siihen, miten nopeasti opiskelija valmistuu ja työllistyy. Metallialalla tosin on siinä mielessä hyvä tilanne, että käytännössä jokainen tutkinnon loppuun suorittanut työllistyy nopeasti niin halutessaan.

– Häggblomilaiset puolestaan voivat seurata opiskelijoidemme kehittymistä aitiopaikalta ja palkata heitä heti valmistumisen jälkeen. Toistakymmentä nuorta on työllistänyt tällä tavoin aikanani ja kaikki ovat edelleen töissä joko Häggblomin Kalajoen tai Kokkolan toimipisteessä, Kröger sanoo ja toteaa vielä hyväksi lopuksi:

– Palkitsemme vuosittain yhden yhteistyöyrityksen ja vuonna 2020 se oli ansaitusti Häggblom.