+358 (0) 207 658 200 info@haggblom.fi
Kaksi muutoksen vuotta

Kaksi muutoksen vuotta

21.12.2021

Toimitusjohtajan tervehdys

On kulunut pian kaksi vuotta siitä, kun saimme ensimmäistä kertaa kuulla Aasiasta kantautuvia huolestuttavia uutisia uudesta, erikoisesta viruksesta. Ja muutaman kuukauden kuluttua siitä Eurooppa oli jo sulkutilassa. Tämä aiheutti yrityksissä suurta epävarmuutta ja jopa pelkoa – eivätkä kaikki valitettavasti selvinneetkään äkillisestä toimintaympäristön muutoksesta. Me, tavarantoimittajamme ja asiakkaamme onnistuimme onneksi navigoimaan karikoiden läpi kohtuullisen hyvin. Pystyimme vuonna 2020 palvelemaan asiakkaitamme lähes normaalisti ja mikä tärkeintä; henkilöstömme pysyi terveenä. Otimme melkoisia digiloikkia niin etätyön hallinnassa kuin toiminnan johtamisessakin, ja henkilökuntamme joutui joustamaan sekä sopeutumaan monenlaisiin uusiin ohjeisiin ja toimintatapoihin. Osittaisen etätyön tekeminen sekä sosiaalisen rajapinnan puuttuminen ovat varmasti aiheuttaneet meille kaikille haasteita, joten haluankin kiittää koko henkilöstöämme jaksamisesta tänä poikkeusaikana.

Sulkutilan jälkeinen aika on ollut Suomessa, Euroopassa ja globaalistikin erittäin nopean – jopa hallitsemattoman – kasvun aikaa. Pandemia on estänyt matkustamisen, mikä on länsimaissa kohdistanut kulutusta muun muassa koneisiin ja laitteisiin. Tämä on puolestaan aiheuttanut niihin kohdistuneen nopean kysynnän kasvun. Olemme tänä vuonna joutuneet lukemaan talousuutisten mikrosiruja, kontteja, terästä sekä muita raaka-aineita koskevia otsikoita, joita on yhdistänyt yksi sana: puute. Kun asioista tulee pulaa, aiheutuu siitä heti toimitusketjuun pullonkaula. Ja se korjaantuu markkinataloudessa yleensä materiaalihintojen nousuna, joka vuonna 2021 on ollut poikkeuksellisen suurta. Tästä on seurannut kovat kustannuspaineet koko toimitusketjussa, minkä olemme valitettavasti havainneet myös kuluttajahinnoissa. Voimmekin vain toivoa, että hintojen raju nousu rauhoittuu ja kulutus normalisoituu. Tällöin yritysten toimintaympäristöistä tulee vakaampia ja hieman helpommin ennustettavia.

Liian nopea globaali kasvu johtaa herkästi myös siihen, että yritykset eivät välttämättä voi toimia kestävällä tavalla maailmanlaajuisesti. Jonkin raaka-aineen pohjaton kysyntä saattaa myös tuoda markkinoille pikavoiton hakijoita, joille kestävyys ei ole strategian ytimessä. Meillä Häggblomilla on onneksi ilo toimia sellaisten sidosryhmien kanssa, joille sekä sosiaalinen että ympäristön kestävyys ovat kunnia-asia. Uskomme, että panostamalla kestävään toimintaan voimme olla etulinjassa kehittämässä tuotteitamme sekä palveluitamme, joille riittää kysyntää myös rauhallisemman kasvun aikoina.

Työntäyteisen – ja osin perin erikoisen  – vuoden lähestyessä loppuaan haluan kiittää erinomaista henkilöstöämme heidän tekemästään mahtavasta työstä, asiakkaitamme luottamuksesta ja erinomaisesta yhteistyöstä sekä kaikkia muita kumppaneitamme hyvin sujuneesta vuodesta.

Toivotan omasta ja yhtiömme puolesta kaikille oikein rauhallista ja hyvää joulua sekä menestystä alkavalle vuodelle.

 Jukka Karhula

Jukka Karhula
Häggblom