+358 (0) 207 658 200 info@haggblom.fi
Verkkokauppa
Kaivosautojen lavoja Venäjän vaativiin olosuhteisiin

Kaivosautojen lavoja Venäjän vaativiin olosuhteisiin

12.11.2021

Häggblomilla lavapuolen tuoteryhmäpäällikkönä toimiva Joonas Sykkö kehittää viisihenkisine suunnittelutiimeineen kaivosautojen lavoja sekä koko palvelukonseptia laatu ja lisäarvon tuottavuus edellä.

Kaivosautojen lavoja Venäjän vaativiin olosuhteisiin

Kaivosautojen lavat ovat tällä hetkellä Häggblomin Venäjän viennin päätuote. Ensimmäinen lava lähti kohti Venäjää vuonna 2019. Sitä ennen yritys oli vienyt maahan joitakin kauhoja ja puomeja.

– Tuotteemme ovat kiviautojen alkuperäisiin lavoihin verrattuna huomattavasti kevyempiä ja kestävämpiä. Valmistamme lavat SSAB:n erikoislujista teräksistä sekä kulutusteräksistä, mikä yhdessä huolellisen ja innovatiivisen suunnittelun sekä laadukkaan tuotannon kanssa mahdollistavat lavojemme pitkän käyttöiän. Muita vahvuuksiamme ovat nopeat toimitusajat sekä elinkaaripalveluumme kuuluvat huolto- ja kulutusosapalvelut, Sykkö kertoo.

Häggblom-lavat räätälöidään asiakkaan tarpeiden mukaan, sillä käyttöympäristöt ovat haastavia – ja aina erilaisia. Louhittava maa-aines voi olla kevyttä tai raskasta, kovaa, terävää, isoa, hiovaa tai lavan sisään jähmettyvää. Itse kaivoksissakin on eroja; avolouhoksen ajoluiskat voivat olla jyrkkiä tai kaivoksella voi olla esteitä tai muita geometrioita ja toiminnallisuuksia rajoittavia tekijöitä. Usein on huomioitava myös kaivoksen tuotantotavoitteet tai kaivosautovalmistajien asettamat määräykset.

– Venäjälle vietävien lavojen suunnittelussa ja tuotannossa huomioidaan myös naapurimaamme kylmät käyttöolosuhteet, jotka luovat omat haasteensa kaivostoiminnalle. Lavat voidaan tarvittaessa lämmittää auton omalla pakokaasulla siten, ettei kuljetettava maa-aines pääse jäätymään lavan sisälle. Jäätymisen estoon kiinnitetään huomiota myös jo lavojen muotoilua suunniteltaessa, Sykkö sanoo.

Kielitaidolla ja yrityskulttuurin tuntemuksella iso merkitys

– Häggblomin henkilökunnassa on useita venäläistaustaisia henkilöitä, minkä ansiosta meiltä löytyy omasta takaa niin kielitaitoa kuin paikallisen yrityskulttuurin tuntemustakin, kertoo Sykkö tyytyväisenä.

Hänen mukaansa on erityisen tärkeää läpikäydä vientiin liittyvät venäjänkieliset asiakirjat kieltä hallitsevan henkilön kanssa. Apua käännöstöihin saadaan tarvittaessa yhteistyökumppaneilta.

– Suomen ja Venäjän yrityskulttuureissakin on omat eroavaisuutensa. Merkittävin on mielestäni se, että Venäjällä byrokratia on voimakkaammin läsnä kaupankäynnissä. Hinnoista sekä toimitusajoista ja -sisällöistä tingataan aktiivisesti, kuten kunnianhimoisen ostajan ja myyjän kuuluukin – kulttuurista riippumatta, Sykkö toteaa.

Valoisa tulevaisuus

– Häggblom-lavojen Venäjän viennin tulevaisuus näyttää valoisalta. Kaivosyhtiöt tekevät tällä hetkellä suuria investointeja tehostaakseen tuotantoaan, mikä luo meille oivan tilaisuuden tuoda omia lavojamme markkinoille. Materiaalien – etenkin teräksen – hinnannousu sekä saatavuusongelmat koko Euroopassa ovat pakottaneet kaivosyhtiöt miettimään tarkkaan, mistä he tarvitsemansa tuotteet hankkivat. Kaivosyhtiöt ovat halunneet lisää toimittajavaihtoehtoja ja Häggblom on noussut uutena nimenä monen yhtiön ehdokaslistalle, Sykkö sanoo ja jatkaa:

– Vaikka olemmekin toimittaneet Venäjälle vasta suhteellisen vähän lavoja, ovat jo muutamatkin referenssimme vaikuttaneet voimakkaasti kysyntään. Varsinkin kun nykyiset asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä laadukkaisiin tuotteisiimme ja niiden heille tuottamaan lisäarvoon.

Sykkö uskoo, että myös Häggblomin maantieteellinen sijainti ja sen mahdollistama joustavuus ja edullisemmat rahtihinnat ovat merkittävä valintakriteeri.

– Olemme loppujen lopuksi suhteellisen lähellä venäläisiä kaivostoimijoita. Kilpailijoidemme lavavalmistus sijoittuu pääosin Moskovan lähistölle, josta on yllättävän pitkä matka vaikkapa Luoteis-Venäjälle. Meiltä kuljetusmatka sinne on puolet lyhyempi. Byrokratia maiden rajalla asettaa toki oman haasteensa, mutta siitäkin kyllä aina selvitään.

Vuodelle 2022 Häggblomilla on todella isot odotukset Venäjän viennin suhteen. Luvassa on miljoonien eurojen arvoisia lavakauppoja…

(Sykön kuva: Tomi Hirvinen)