Nyheter
-
15.02.2022
Pressmeddelande
Häggblom koncernen, det ledande företaget i Finland och Sverige inom komponenter för gruvmaskiner och jordbyggnad, har meddelat om avyttringen av sina affärsenheter "Larvbandssystem" och "Reservdelar och Slitdelar’" till USCO Group.
-
04.01.2022
Allt bättre säkerhet i arbetet
Vår arbetarskyddschef Marke Paavola leder ett utvecklingsarbete där syftet är allt bättre säkerhet i arbetet.
-
21.12.2021
Två år av förändring
Det har snart gått två år sedan vi första gången nåddes av oroväckande nyheter från Asien om ett nytt, speciellt virus.
-
13.12.2021
När pris, kvalitet och service möts är också kunden nöjd
Häggbloms trumfkort är – också enligt kundnöjdhetsundersökningarna – tvåspråkig service, det breda lagerutbudet, produktkvaliteten och eftermarknadstjänsterna.
-
29.11.2021
Hög kvalitet är standard
Hos Häggblom förverkligar certifieringen även en av företagets ledande tankar: att förankra strategin i vardagens arbete.
-
21.10.2021
Våra livscykeltjänster tillför gruvverksamheten tillförlitlighet och kostnadsbesparingar
Vår Taking Care-ideologi – dvs. satsning på äkta omsorg om kunden – har utvidgats till att omfatta livscykeltjänsterna för mobil gruvutrustning.
-
22.09.2021
Samarbetet med yrkesutbildningen av primär betydelse
I vår bransch råder det kronisk brist på yrkeskunniga personer och konkurrensen om dem är tidvis hård. Därför måste också Häggblom kunna skilja sig ur mängden och samtidigt skapa en positiv arbetsgivarbild.
-
08.09.2021
En ny era inom logistiken
Logistiken vid Häggblom handlar inte längre om att enbart hantera komponenter inom reservdelsförsäljningen. Den utgör dessutom en tydlig supportfunktion för produktionen och servicen.
-
31.08.2021
Snabbare, mer högkvalitativ och kostnadseffektiv Mining Service
"Vi vill serva våra kunder även genom att vara starkare närvarande i deras vardag, vilket vi gör genom att erbjuda övervakning och underhåll, bl.a. annat via gruvspecifika närvaroavtal."
-
05.08.2021
Merparten av våra slitdelar tillverkas av återvunnet stål
Återvinning är en väsentlig del i vår ideologi ”Taking Care” och delområdet ”Sustainability”.
Lyft rätt.
31.03.2021
Inom vårt koncept Taking Care har vi inlett åtgärder för att också göra våra kunders arbetsmiljöer tryggare. Vi kommer bland annat att utveckla våra produkter så de blir allt säkrare att använda och kommer regelbundet att påminna våra kunder om arbetarskyddsfrågor. Den här artikeln handlar om rätt lyftteknik, hjälpmedel, risker vid lyft och vikten av planering.
Hjälpmedel
Lyft kan göras lättare och risker undviks med lämpliga hjälpmedel. För att hjälpmedlen ska ge största nytta bör arbetstagarna ges den inskolning och de instruktioner som krävs. Lyftanordningarna och hjälpmedlen ska vara anpassade efter arbetsuppgiften. Med korrekta hjälpmedel går arbetet både snabbare och smidigare. Nya hjälpmedel utvecklas hela tiden – det lönar sig att följa med vad som finns.
Manuella lyft
I situationer där inga hjälpmedel kan användas ska arbetstagarna instrueras om korrekt och säker lyftteknik. Vid behov utförs arbetet i par eller grupp. Den fysiska belastningen i tungt arbete ökar risken för sjukdomar i rörelseorganen. Också andnings- och cirkulationsorganen utsätts för påfrestning och risken för olyckor ökar.
Faktorer som påverkar belastningen:
- lastens tyngd och form
- hur hållbart grepp man får om lasten
- lastens position i förhållande till kroppen
- kroppsställningen under lyftet
- antalet lyft, upprepningar och deras varaktighet
- hur långt lasten ska flyttas
- arbetsmiljön: passagernas bredd, ojämnheter på ytan, halka, belysning, temperatur, fuktighet ...
- personliga egenskaper: ålder, hälsotillstånd, muskelkraft, erfarenhet ...
Planera lyft noggrant
Skadlig belastning vid lyft kan reduceras med välplanerade arbetslokaler, redskap och arbetsmetoder. Eftersom lyft och förflyttningar för hand inte alltid kan undvikas eller underlättas med hjälpmedel ska arbetsgivaren se till att arbetstagarna får tillräcklig utbildning och instruktioner om säker hantering av tunga laster.
- Planera processen och arbetsmomenten så att lyften och förflyttningarna blir så få och sträckorna så korta som möjligt – gärna så att trappor och ramper undviks.
- Planera arbetsställena så att den som lyfter behöver böja, tänja eller vrida sig så lite som möjligt.
- Undvik särskilt lyft som börjar eller slutar ovanför axelhöjd eller på golvnivå.
- Underlätta besvärliga arbetsställningar exempelvis med hjälp av reglerbart arbetsställe, lyftbord eller ledstaplare.
- Se till att handtagen har rätt form och storlek, är rätt placerade och ger ett bra grepp.
- Se till att det på arbetsställena och i passagerna finns tillräckligt med utrymme både för att utföra arbetet och för att använda hjälpmedel. Se vid behov till att det finns förvaringsplatser för hjälpmedel.
- Se till att det råder ordning på golvytorna. Golven ska städas och de får inte vara hala. Använd högklassiga arbetsskor.
- Lyft hellre många små laster än en stor och tung.
- Använd benmusklerna och håll ryggen rak: en krökt arbetsställning frestar på ryggen.
- Ryck inte, utan lyft med jämn kraft och håll lasten nära kroppen.
Trygg arbetsvecka!
Källa:www.ttl.fi